Makaleler Öneriler

Balonu Uçuracak Mısınız?

bilgi güç mü yoksa yük mü

Bir Soru: Bilgi güç mü, yoksa yük mü?

Öncellikle bilginin insana yük olduğunu düşünmeyen tarafta olduğumu belirtmek isterim. Bilgi hepimize bir sürü şey katan bir varlıktır, varlıklardır. Biz bir bilgiye sahip olmadan öteki adıma geçemeyiz.

Düşünün bir gün yolda yürüyorsunuz ve bir çocuk gördünüz, çocuğun boğazına bir şey takılmış ve oracıkta boğuluyor. Daha önceden almış olduğunuz ilk yardım dersinden dolayı ne yapacağınızı biliyorsunuz, sizce bu size bir yük mü bindirdi? Neyse, devam ediyorum. Çocuğun yanına yaklaştınız ve bildiğiniz taktiği uygulayarak çocuğun boğazına kaçmış olan şekeri çıkartabildiniz, sizce bu bir yük mü? Hikaye başladığı zaman ilk aklınıza gelenlerden biri o çocuğu kurtarmakla yükümlü olduğunuzu hissetmek olabilir ama bunu kendinize yük olarak almak ya da gayet güzel bir şekilde buna mutlu tarafından bakıp çocuğu kurtarmak sizin elinizde.

Şimdi başka bir olayda hissedin kendinizi, bu sefer iki tane pencereden bakacağız olaya. Alışveriş merkezindesiniz ve tanımadığınız bir yaşlı yürüyen merdivenden inerken ayakkabısının bağını sıkıştırdı, bunu gördünüz ve ona kimse yardım etmiyordu siz ise yürüyen merdivenin durdurma tuşunu biliyordunuz ama bunu kendinize yük olarak gördünüz bir şey yapmak istemediniz ve bu sebeple az önce yaşama gözlerini kapattı. Şimdi kendinizi başka bir alıveriş merkezinde düşünün, bu sefer bu yaşlı hanım sizin büyükanneniz olsun, peki şimdi bu bilgiyi yük olarak mı alırdınız yoksa bu bilgiye sahip olduğunuz için mutlu olup o yürüyen merdiveni durdurur muydunuz? Eğer sizde benim gibi düşünüyorsanız büyük ihtimalle ikinci olanı çoktan seçmişsinizdir.

Bilgi, bir yük değil, güç ve mutluluktur. Eğer sahip olduğunuz bilgiyi uygulamazsanız, bu bilgi yüke dönüşür. Dale Carnegie’nin söylediği gibi “Bilgi uygulanmadan güç değildir.” Eğer dünyada tüm insanlar sahip oldukları bilgileri kendilerine yük olarak kabul etselerdi, o zaman zaten ya hiç birimiz buraya gelemezdik ya da dünyada yobazlık olurdu. Yük olarak alınan bilgi paylaşılmak istenmez, güç olarak alınan ise her daim uygulanmak istenir ve zaten siz bu bilgiyi uyguladığınız zaman sandığınızdan çok daha güçlü bir birey olma yolunda yeni bir adım atmışsınızdır. Kavga etmeyi bilmek bile belki de insana bir güç katar, eğer siz bunu yük olarak düşünürseniz haklı olabilirsiniz de çünkü kavga etmek kötü bir şeydir. Siz nasıl bu bilgiye sahip olup güç kazandıysanız bu bilgiyi kendi gücünüzle kendi içinizde tutarak bunu başka bir bilgiye de çevirebilirsiniz ve o bilgi de kendinizi kontrol etme gücünüz olur.

Kısacası bir sona gelmek gerekirse, bilgiyi yük olarak kabul etmek veya güç olarak kabul etmek ikisi de sizin elinizde tuttuğunuz biruçan balondan ibarettir. Bilgiyi yük olarak almayı seçerseniz bu balonu sönene kadar saklamış olursunuz, ama eğer balonu uçması için gökyüzüne bırakırsanız, demektir ki bu bilgi sizin için artık bir güce dönüşmüş ve yayılmaya başlamıştır.

YAZAN: Paylaştığımız bu makale 10.sınıf öğrencisi ve aynı zamanda dansçı olan Begüm Ermut tarafından kaleme alınmıştır.

Balonu Uçaracak Mısınız