Kitaplar Öneriler

Koşmasaydım Yazamazdım

Haruki Murakami’yi birçoğunuz romanlarından tanırsınız. Çok farklı bir üslup ve kurgularla ile insana yeni alanlar açan etkileyici bir yazardır. Aslında bakarsanız neredeyse tüm kitapları bu açıdan bakıldığında tavsiye edilebilir. Ancak biz bu hafta size çok daha farklı bir alandan kendini anlattığı denemelerinden oluşan, bize “insanın gelişimi” penceresinden fikirler ve ilham sunan bir kitabını tanıtmak ve önermek istedik;

“Koşmasaydım Yazamazdım”

Murakami bu kitabında temelde yazma sürecine nasıl başladığını ve sürdürdüğünü okuyucuları ile paylaşmış.

Konu kendisi için yazmak olunca, bir çok alana uyarlanıp modellenebilecek bakış açısı, davranış, alışkanlık ve değerleri “yazma” eylemi ve alışkanlığı penceresinden ele almış. Konuyu yaşamın farklı alanları, gündemleri ve her insan için temel olabilecek farklı ilgi alanları penceresinden daha geniş tutursak, belki de birçoğumuz için kendi gündemlerimizde örnek alarak, kendimize uyarlayabileceğimiz deneyim ve yaklaşımları yakalayabiliyoruz kitapta.

Bunlardan bizim gözümüze çarpan başlıcalarını bazı sorular üzerinden sizlerle paylaşmak isteriz;

  • Öncelikle yaşamda neyi tutkuyla yapıyorsunuz? Yada yapmak istersiniz? Sizi içine alan, kendine çeken konu/lar neler?
  • Kendinizi ne/lerle ifade ederken görüyorsunuz veya görmek istersiniz? (Murakami için bu yazmak olmuş mesela… Yazma sürecine nasıl başladı? Kendisi için olan anlamı neydi ve şimdi neler gözlüyor kendine?)
  • Düzenli olarak yaptığınız, sizi destekleyen alışkanlıklarınız neler?
  • Sürdüğünüz bu aktivitelerin ilgilendiğiniz diğer konulara etkileri neler? (Murakami için belki de buna verilen yanıt, koşmak olmuş. Tüm yaşamı boyunca düzenli olarak, her koşulda sürdürdüğü “koşma” eyleminin “yazarlık” sürecine olan etkilerini ve birbiriyle olan ilintisini kitapta ayrıntıları ile anlatmış bizlere.
  • Acaba ne/leri bir “öz disiplin” ile sürekli kılsanız, yaşamınızda neler bundan olumlu yönde etkilenir?

Murakami diyor ki;

Sürdürülebilmek, ritmi kesmemektir. Uzun soluklu çalışmalar için bu önemli. Ritim bir kez belirlendikten sonra gerisi bir şekilde hallolur.

  • Size göre sürdürebilmek ne demek? Ve bunun için nelere ihtiyacınız var? Sizin sisteminizde hangi yollar, yöntemler, kişiler, inançlar sizi bu konuda destekler?

Yine kitabından alıntı yaptığımız şu cümleler, bu konuda oldukça ilham verici;

Koşmayı sürdürmek için çok az nedenim vardı, ama koşmayı bırakmak için nedenlerimi sıralayacak olsam kocaman bir kamyon kasasını doldururdu. Yapabileceğim tek şey de, bu çok az nedenin her birini tek tek titizlikle parlatmaya devam etmekti. Boş zaman buldukça var gücümle parlatmaya devam etmek…

Denge Merkezi ailesi olarak keyifli okumalar dileriz… Belki sizler de kendi çıkarımlarınızı bizimle paylaşmak istersiniz.