Makaleler Öneriler

Her Koç İyi İnsandır

İnsan olmanın karşılığını vermek için yolumuzu bulmalıyız.  Marilyn Atkinson

Bir çok insan hayatının bir döneminde “anlam” arayışı yolculuğuna çıktığı gibi ben de anlam arayışımın temelinde ne olmalı diye kendime sordum. Bunca yıldır içinden geçtiğim, hammaddesi “insan” olan bir alanda emeğimi ortaya koyarken, cevabının da yıllardır içinde olduğunu fark ettim. Anlam arayışımın temelinde “insan” vardı. Tam da Marilyn Atkinson’ın dediği gibi, insan olmanın karşılığını vermek için yolumu buldum. Bu yola koçluk alarak başladım ve yol beni “Koçluk” mesleğine çıkardı.

Koçluk, genellikle iş dünyasında kullanılacağı düşünülen, verimlilik, performans artırıcı bir olgu olarak görülse de, koçluğu bütünsel yaklaşımı ile insanın tüm yaşam alanlarına hizmet edebilecek bir meslek olarak algıladığını ve aynı zamanda pozitif bilim dallarını da içinde barındırdığını görmek “Erickson Koçluk Ekolü” ile ilerlememi sağladı.

Dr. Zerrin Başer’in de dediği gibi; “Yaşam, küçük harfli “insan”dan büyük harfli “İNSAN”a yolculuktur.”

Koçun, karşısındaki her insanın tam ve bütün olduğuna inanıp, hiçbir etiket yapıştırmaması, koçluk alan kişi ile uyumu, kişinin değerlerine odaklanarak kişiye alan açmasını desteklemesi, yargılamadan dinlemesi, bilinçdışı alanına yolculuğunda potansiyelinin ortaya çıkmasına yoldaşlık etmesinin verdiği hazzı duyması, insanın bir üst versiyonuna geçmesini izlemesi ve bütün bunlara şahitlik etmesinin “akışta” kalmasına sebep olması, “insana verdiği değerin” büyük bir göstergesi ve büyük harfli “İNSAN” olma yolunda “iyi niyetini” ortaya koyduğuna ve “iyi insan” olduğuna dair inancımı destekliyor. İnsanın önce kendinden başlar her şey, önce kendine sevgi, şefkat göstereceksin, önce Koç olarak kendi üzerinde çalışıp, deneyimleyeceksin ki tüm bunları, “iyi insan” olmak için önce kendine “iyi” olacaksın ki, sevgi ve şefkat bulaşıcı hale gelecek, bulaştıkça çoğalacak, çoğaldıkça kapsayacak.

Nasıl her meyvenin içindeki çekirdeği , yeter ki doğru ortam ve koşullar bulunsun, tekrar tekrar aynı meyveden oluşmasını sağlar, insanın içindeki potansiyelleri de tıpkı meyve çekirdekleri gibi doğru ortamı ve koşulları bulduğunda ortaya çıkar ve yeşerir. Koçun, insan potansiyelini ortaya çıkarma arzusu, tüm prensiplere bağlı kalarak “insan”ı anlamaya çalışması, “insan”a fayda sağlamaya çalışması sadece koçluk alanları değil, tüm sevdiklerini ve etkileşimde olduğu her insanı kapsar. Koçun “iyi insan” oluş halinin etkileşimde bulunduğu kişilere yansımasını izlemek de kaçınılmaz hale gelir.

“Her Koç iyi insandır.” önermemi destekleyen, benim için önemli karşılaşmalarımdan biri de, koçluk eğitimi sırasında önerilen ve adına hemen vurulup, elimde olan sırasını bekleyen kitapları bırakıp okumaya başladığım “Çoğu İnsan İyidir ( Rutger Bregman)” kitabı oldu.

İnsanın iyiliğine dair güven duyulabilecek pek çok araştırmaya ve kanıta yer veren bu kitapta bütün bunları okumak, öğrenmek, insana dair, hayata dair umudu da daha da yeşertiyor.

Bregman, insanlık tarihinin son 200.000 yılına yeni bir bakış açısı getirip, rekabetten ziyade iş birliğine yatkın olduğumuzu, güvenme iç güdülerimizin insanlığın ilk dönemlerine kadar uzadığını savunuyor. İnsanların iyi olduğuna inanmanın da hem gerçekçi hem de devrimci bir eylem olduğunun altını çiziyor.

Kitapta özellikle üzerinde durduğu on prensip,  “iyi insan” olan herkesin ve tabii her koçun tüm yaşam alanlarında kararlılıkla sürdürmesi gereken önemli başlıklar olduğunu düşünüyorum.

– Karşılıklı kazanç senaryoları düşünün.

– Dünyayı değiştirin, soru sorun.

– Empatinizi hafifletin, merhametinizi artırın, sevgiye şefkate odaklanın.

– Aynı fikirde olmasanız da başkasını anlamaya çalışın.

– Yakınlarınızı sevin, başkalarının da yakınlarını sevdikleri gibi.

– Haberlerden kaçının.

– En büyük düşmanınıza elinizi uzatın.

– Dolaptan çıkın, iyilikten utanmayın. İyilik bulaşıcıdır, havuza atılan bir taş gibi, etrafına çemberler oluşturarak genişler.

– Gerçekçi olun.

Bu prensiplerin aynı zamanda “Erickson Koçluk Ekolü” prensipleri ile de örtüşmesi “iyi insan olmak” ve “Koçluk” mesleği arasındaki bağlantıya dair inancımı da perçinledi.

Koçluk mesleğinin tüm dünyada standartlarını belirleyerek, misyonunu koçluk mesleğinin küresel gelişimine öncülük etmek ve koçlukla dünyayı güçlendirmek için var olduğunu vurgulayan ICF’in de yenilenen temel değerlerine baktığımızda, yine paralel değerler ve olgularla karşılaşıyoruz. ICF Etik Kuralları, “Profesyonellik” , “İş Birliği” , “Tarafsızlık” (Eşitlik, Hakkaniyet), “İnsaniyet” (İnsanlığa Hizmet, İnsancıllık) temel değerlerine dayanmaktadır.

Bunlardan İnsancıllık değeri, başkalarına karşı insancıl, nazik, şefkatli ve saygılı olma taahhüdünü içeriyor. Bu değeri sergilerken gösterilecek en önemli eylemler ise şöyle sıralanıyor;

  • Bir insan olarak mükemmel olmam gerekmediğini ve kusurları koçluk zihin yapısıyla ifade etmemin benim açımdan açıklık ve öz-kabul kültürünü yaymak için bir fırsat olduğunu kabul ederim.
  • Her zaman öğrenecek daha çok şeyim olduğunu bilirim ve diğer bakış açılarına açık olurum.
  • Dürüstlüğü, şeffaflığı ve netliği destekleyen özgün ilişkiler kurarım.
  • Sürekli olarak öz-farkındalığa ulaşmaya çalışır ve geliştiririm.
  • Hatalarımı kabul etme ve üstlenme konusunda istek gösteririm.
  • Eylemlerinin sorumluluğunu kabul eder ve onlardan öğrenirim.
  • Başarılarım hakkında mütevazi olurum.
  • Her hangi bir şekilde üstünlük ima edecek davranış veya iletişim biçimlerinden kaçınırım.
  • Kapsayıcılık, saygınlık, öz-değer ve insan haklarına bağlıyım.

Aldığım Koçluğun Sanatı ve Bilimi eğitim içeriği, meslekte unvan alabilmek için sahip olunması gereken temel yetkinlikler, etik kurallar, temel değerler, bu yolculukta tanıdığım eğitmenler, katılımcılar, tanımadığım sosyal medyada takip ettiğim mesleğe gönül vermiş profesyonel koçlar, koçluk aldıktan sonra mesleğe adım atmaya niyetlenen insanların gözlemlediğim ortak değerleri, özellikleri, bu yolculuğa çıktığımdan beri koçluğa dair önüme çıkan her kim her ne varsa, bana söylettiği ve zihnimden geçen tek cümle;

Her Koç İyi İnsandır!

Ve benim için, bu bir başlangıç değil aslında, sonu olmayan bir yolculuk , önce kendime, içime yolculuk, sonra “İNSAN”a yolculuk.

Daha yeni başlıyor her şey!

 

Esra BULUŞAN (Profesyonel Erickson Koçu)

 

Kaynakça;