Kitaplar Öneriler

İş Dünyasında Linkedin ile Networking

 

Değerli Erickson Koçlarından Ertuğrul Belen‘in “İş Dünyası’nda LinkedIn ile Networking” adlı kitabı, LinkedIn başta olmak üzere sosyal medya kullanımının zorunlu ve önemli hale geldiği günümüzde her birimiz için son derece kullanışlı bir kaynak niteliği taşıyor.

Bu alandaki tecrübelerini ve bilgisini bu kitapla bizimle paylaşan sevgili Ertuğrul Belen’e öncelikle çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca kendi ağzından kitabın kapsamına dair satırları da sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz.


“Eskiden tanımadığınız biri hakkında bilgi edinmek için onu çevrenize sorardınız. Eğer kimse tanımıyorsa , ilk izlenim devreye girerdi.verilen bir söz,kontrattan değerliydi.Sözünü tutmayanın doğup büyüdüğü yeri terk etmesi gerekebilirdi. Çünkü, o kapalı çevre içinde kimse ona bir daha güvenmezdi. Çok hızlı bir ivme ile büyüdük.Kalabalıklaştık.yakın çevreler; aynı binada oturanlar, aynı şirkette çalışanlar, birlikte yolculuk yapanlar birbirini tanımaz oldu.

Bu güven boşluğunu, yeni dünya krizleri doldurdu. 2000 yılında teknoloji şirketlerinin kulaktan kulağa tavsiye furyasıyla fiyatları şişen dont-com balonu patladı. O dönemde General Motors’un hazinesinde Wall Street’te çalışıyordum.

Bu kriz,insanların tanımadıkları kişilere bakışını ve tavsiye etme kriterlerini tamamen değiştirecekti.hatta ezber bozacak ve ilk izlenimi dijitalleştirecekti.Yani insanlar şirket isimleriyle artık yetinmeyecek,toplantıya katılanları önceden araştırmak isteyecekti.

İşte Linkedln tam da bu ihtiyaçtan doğdu ve çok hızlı büyüdü.

2006 yılında Linkedln’in 4 milyon kişi olduğu bir dönemde “Linkedln’le Networking” eğitimlerini vermeye başlamıştım.Çok satanlara girmeyi başaranNetworking : Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma sanatı kitabımda da paylaştığım üzere networking, güçlü ve güven odaklı,sürdürülebilir uzun vadeli ilişkiler oluşturma yetkinliğidir.Tanım böyle olunca, networking sadece yüz yüze ilişkilerde değil, sosyal ağlarda da büyük önem taşıyor.

Öyle ki,Ocak 2018 itibariyle üye sayısı 530 miyonu geçen Linkedln, iş dünyasının resmen “kim kimdir” rehberi haline geldi. 13 Haziran 2016’da bu kitabı yazmaya başladığım dönemde Linkedln ‘in Mikrosoft’a 26.2 milyar dolara satılma haberi bu değerin önemli bir göstergesiydi…

… Networking kitabımda olduğu gibi, Linkedln kitabımı da gerçek vakaları ve uygulamaları esas alarak yazdım.Bu kitabı teknik bir eser olarak değil, aksine her an masanızın üzerinde yer almasını arzu ettiğim stratejik bir klavuz niteliğinde hazırladım.

Linkedln vakalarını, son 10 yılda aldığım yüzlerce soru,araştırma,çözüm ve başarı hikayesinden yola çıkarak düzenledim…

Kurucusu olduğum Business Networking Akademi’de 1200 kişi ile yaptığımız bir araştırmada, Türkiye de Linkedln üyelerinin % 86’sının profilini oluşturma ve başkalarının profilini görüntülemenin ilerisine geçmediğini veya nasıl geçeceğini veya nasıl geçeceğini bilmediğini tespit ettik.

Oysa,

Linkedln’le Neler Yapabilirsiniz?

  • Dijital ilk izleniminizi yönetebilirsiniz
  • İnsanlarla henüz tanışmadan sohbet edebileceğiniz ortak noktaları bulabilirsiniz.
  • Toplantılara kendi gündeminizle değil, katılımcı profillerini inceleyip yaklaşımınızı kişiselleştirerek katılabilirsiniz.
  • Bir kurumu tek kişi ile değil, birçok çalışanıyla inceleyip daha etkili değerlendirebilirsiniz.
  • Tanışma sonrası profilinizi inceleyenlere yetkinliklerinizi daha iyi anlatabilir, ve işbirliği sürecinde hızlı ikna edebilirsiniz.
  • George ve Yandex’te konuları aradığınız gibi, Linkedln’de arama yapabilirsiniz. Hatta her arama sonucunda ilgili kişileri bulabilir ve tanışabilirsiniz.
  • Yepyeni insanlarla tanışabilirsiniz.Üstelik Linkedln profesyonel detaylar sunduğu için başarıları yada paylaşımlarıyla ilgili onları tebrik ederek rahatlıkla ilk adımı siz atabilirsiniz.
  • Mevcut tanıdıklarınızla ilşkilerinizi güçlendirebilirsiniz.
  • Bir konferans ya da etkinlikte tanısıp kartvizitini alamadığınız birine artık Linkedln’le ulaşabilirsiniz.
  • İlişkileri sürdürebilir, herkese tek tek telefon etmeden gelişmeleri katma değerli bir şekilde takip edebilirsiniz.
  • Ortak tanıdıkları belirleyebilir, referans ağınızı güçlendirebilirsiniz.
  • Proje ve hatta iş ortakları bulabilirsiniz.
  • Düzenli ve faydalı paylaşımlar yaparak işinizle ilgili daha etkili tanınabilirsiniz.
  • Şirketinizin insan kaynakları ihtiyacını Linkedln’den sağlayabilir,gelecekteki ortağınızla tanışabilir ve hatta yatırımcınızı bulabilirsiniz.
  • İnsanların ve şirketlerin paylaşımlarıyla konunuzla ilgili sektörel en iyi uygulamaları takip edebilirsiniz.
  • Sektörel gruplara katılabilir, ufkunuzu açabilir ve iş geliştirebilirsiniz.
  • Seyahat etmeden uluslar arası bir çevre oluşturabilirsiniz.
  • Ve elbette kendinize veya tanıdıklarınıza iş bulabilirsiniz.

İşte bunlar Linkedln’i dünyanın en değerli sosyal ağı yaptı.

Bu hazinenin içinde,profilinizi oluşturmak, etkili araştırmalar ve networking yapmak, hatta Linkedln’de paylaşım ve yayınlar yapmak için geliştirdiğim P.A.N.O.Network Yönetim Stratejisi (N.Y.S.)   ile adım adım uzmanlaşabileceksiniz. Üstelik bu yöntemleri sadece Linkedln’de değil iş hayatınızdaki diğer alanlarda da kullanabileceğinizi fark edeceksiniz.

P.A.N.O. N.Y.S   metodolojisini oluşturma sürecinde:

  • 1000’in üzerinde Speed Networking hızlı tanışma seansı sırasında katılımcılara kendilerini kısa sürede nasıl etkili anlatacaklarını paylaştığım “ Asansör Konuşması”eğitimlerinin,
  • 2000-2005 yılları arasında Wall Street’te General Motors hazinesi’nde yönetime yaptığım yatırım sunumlarında öğrendiklerimin,
  • Türkiye ve uluslar arası girişimcilik ve melek yatırımcılık platformları (Starturp Vienna,Pioneers,etohum,Startup Turkey,Girişimcilik Vakfı, Endeavor Türkiye,Mercedes-Benz 50 Startup, EY Kadın Netwörkü vb) için geliştirdiğim “Yatırımcı Sunumu” eğitimlerinin,
  • 10 yılı amatör, 10 yılı Busines Networking Akademi’yle profesyonel,toplam 20 yılda binlerce kişi ve kurmlarıyla gerçekleştirdiğim networking ve Linkedln’le networking eğitimlerindeki deneyimlerimin büyük katkısı oldu.

Yukarıdaki Linkedln’le Neler Yapabilirsiniz?” başlığı altında yazanlara bakıp,”Ertuğrul, para kazandırıyor yazmayı atlamışsın” diyebiliriz. Ancak bu kitaptaki en iyi uygulamaları özenle hayata geçirdiğinizde ve Linkedln’i günlük hayatınızın bir parçası yaptığınızda alacağınız sonuçlara şaşırabilirsiniz.Yani iyi ilişkilerin bir sonucu olarak elbette para da kazanabilirsiniz.

…Bazen hepimiz sadece ne kazandığımıza odaklanıyoruz. Peki Linkedln’i etkili yada hiç kullanmayarak acaba her gün ne kaybediyorsunuz?

Moral bozmak yok! Geç kalmadınız. Çünkü Linkedln’in iş dünyasındaki değeri yeni yeni anlaşılıyor.

Şimdi yepyeni bir sayfa açma zamanı!”


Keiyfli okumalar dileriz…