Kitaplar Öneriler

Beni Ödülle Cezalandırma – Özgür Bolat

“ÇOCUKLARI kontrol edilmesi gereken küçük insanlar değil, güvenilmesi gereken iç dünyası geniş bireyler olarak görmeliyiz. Sahip olmak istediğimiz değil, sahip olduğumuz ÇOCUKLARI yetiştirmeliyiz.”

Dr.Özgür Bolat kendini eğitime adayan biri olarak ebeveynlere mutlu ve başarılı çocuk yetiştirmenin prensiplerini öğretmekte ve ayrıca Öğretmen Liderliği projesini sürdürmektedir.

Beni Ödülle Cezalandırma kitabı ise, çocukları nasıl yetiştirdiğimiz onları yetiştirirken verdiğimiz ödüllerin çocukların içsel motivasyonlarını nasıl öldürdüğünü, gelişimlerini durduğunu sayısız araştırma ile okuyucusuyla paylaşıyor.

Kitapta, koşullu verilen ödüller sonucunda çocuklarda öğrenmeyi ve değer öğretiminin engellendiğini ve bunun bir yapay sevgi’ye dönüşümünden bahsediyor.

Ayrıca kitapta hedonist alışma diye adlandırılan bir tanım var, bu tanımı Özgür Bolat “Eşyalara, mallara ve objelere alışırız. Ama ilişkilere, yemeklere, dostluklara veya eğlenceye alışmayız. Bunlardan bıkmayız. İşte eşyalara hemen alışmamıza “hedonistik alışma” denir. Bunlardan çabuk bıkarız da. Ödül, bu gruba girer. Çocuğu tablet ile motive edersen, çocuk buna alışır. Seneye onu motive etmek için daha büyük bir şey alman gerekir. Anaokulunda çocuğa bir yıldız verirsen, çocuk bir yıldıza alışır. Sonra ona iki yıldız vermen gerekir. Bunun da sonu yoktur. Aynı bağımlılıklar gibi, sürekli dozu artırman gerekir. Ödül, kendi girdabını yaratır. Ödülle iş yaptırmaya başladığın an, geri dönüş olmayan tehlikeli bir yola girersin…” bu şekilde açıklıyor.

Bu kitap sayesinde,

  • Ödül, neden motivasyonu düşürür?
  • Ödülle değerler neden öğretilemez?
  • Ödül, yaratıcılığı neden olumsuz etkiler?
  • Ödül, yapay sevginin bir göstergesi midir?
  • Ödülle büyüyen çocukları ne tür tehlikeler bekler?
  • Mutlu ve başarılı bir çocuk gerçekte nasıl yetiştirilir?

sorularının cevabını bulacak ve daha mutlu, özgüvenli ve başarılı bir çocuk yetiştirmek için önemli bir adım atacaksınız. Bu kitap sadece ebeveynlere değil tüm eğitimcilere de yazılmış bir kitap olması açısından tam bir kılavuz niteliği taşımaktadır.

Herkese keyifli okumalar,

Denge Merkezi