Makaleler Öneriler

Hayatın İplerini Eline Almak

KOÇLUĞA YARATICI BİR YAKLAŞIM

Gerlando Spotto, CSC, NLP

“Hayatın iplerini ele almak” özel ve iş hayatıma yönelik yaklaşımımı tanımlamak için seçtiğim bir metafor olduğu kadar birey ve kurumlarla paylaşmak istediğim bir yaklaşımdır. Son derece etkili, çünkü insan doğamıza yakından bağlı.

“At sürmek” ve “at üstünde oturuyor olmak” arasında büyük bir fark vardır ve ikincisini deneyenler bilirler ki bu durum çok korkutucu ve tehlikeli olabilir. At üstünde oturup, bir yöne gitmek isterken at sizi dinlemediğinde veya durmak istediğinizde o dörtnala gidip canı istediği yerde döndüğünde hiçbir kontrolünüz olmadığının farkına varırsınız. Bu durumda atın insafına kalırsınız.

Ancak bu ilişkiyi nasıl yöneteceğinizi, atın dizginlerini kullanmayı ve ağırlığınızı kullanarak vücudunuzu yönetmeyi öğrendiğinizde, sadece sonuçlar değil her şey değişir. Atı istediğiniz yöne çevirebilir, hızını ayarlayabilir, yürütebilir, dörtnala koşturabilir ya da tırısa kaldırabilir ve aynı zamanda bu sürüşün keyfini çıkartırsınız. Nal seslerinin yarattığı uyumun sesini duyabilir ve önünüz açık bir şekilde ilerleyebilirsiniz.

Bu yaklaşım, durumun dizginlerini ele almaktan fazlasını içerir; bu farkındalık ile yapmak demektir. Farkındalık, ne tür bir ata bindiğiniz, nasıl bir binici olduğunuz, nasıl bir sürüş deneyimlemek istediğiniz, nereye gitmek istediğiniz, kiminle gitmek istediğiniz, hangi yolu takip edeceğiniz, kaynaklarınızın ne olduğu, yolda hangi engeller ile karşılaşacağınız gibi dinamikleri ve ayrıca öngöremediğiniz şeyleri yönetmeniz için etkili bir stratejiyi de içerir.

“İpleri ele alma” yaklaşımı oluşturan temel prensiplerin bazıları:

SORUMLULUK & SONUÇLAR

Sorumluluk “Evet, yapabilirsin” demektir. Sorumluluk belli bir durumda size bağlı her şeyin toplamıdır. Sorumluluklarınız yoksa probleminiz vardır çünkü yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Sorumluluklarınız, içindeki şeyleri değiştirebileceğiniz alanınızdır.

Sorumluluğunuzu farkettiğinizde gücünüzü farkedersiniz. Önemli olan sonuçlardır: eylemlerinizin sonucu. Esas olan önce hangi sonuçların sizin için gerçekten önemli olduğunu bilmektir, ancak sonra bu sonuçları özel veya iş hayatınızda nasıl üreteceğinizi öğrenebilirsiniz.

KİMLİK & BAĞIMSIZLIK

Her şey kim olduğunuzla başlar. En derinde kim olduğunuz ve neden burada olduğunuza dair tam bir farkındalık kazandığınızda, her şey değişir.

Olayların anlamı farklıdır, sözcükler başka anlamlar ifade eder ve dünyayı bu yeni odaklı gözlerden görürsünüz. Bu, bağımsızlığınıza doğru ilerlemek, tamamen kendi kendine yeterli olmak ve sonuçlarınızı yaratmak için ilk adımdır. Bu özgürlüğünüzü elde etmek demektir – hem özgürleşmek hem de bağımsızlıktır.

KARAR & KARARLILIK

Sürekli olarak kararlar aldığınızı farkedin.  Bir kararı ertelediğiniz anda bile yeni bir karar almış olursunuz. Kararlar alma kim olduğunuzla hizalıdır; ve amaç, eylemlerinizin kalitesini ve dolayısıyla elde ettiğiniz sonuçları güçlendirir.

Bu üç soruyu düşünün:

  • Odak noktanız nerede?
  • Olaylara nasıl bir anlam yüklüyorsunuz?
  • Hangi eylemleri yapmayı seçiyorsunuz?

Sadece bu üç karar hayatınızın kalitesini tarif eder.

Diğer temel element kararlılıktır. Kararlılık, bir şeyleri başarma, görevleri tamamlama becerisini gösterir.  Bu beceriyi kullandığınız zaman diğer yolların hepsinden önce başarı yolunu seçtiniz demektir.

KEYİF ALMA & ENERJİ

Keyifli olma zamanımızın çoğunu geçirmek istediğimiz hal, yapmak istediğimiz şeyleri yapma yoludur. Keyif yakıtı hayatımızda yapmak istediğimiz şeylerin çoğu için bize güç verir. Bir düşünün, keyif alırken nasıl davranırsınız? İçinizde keyifli olma hali hep olsa özel ve iş hayatıınız nasıl değişirdi?

Üstlendiğiniz her aktivite için onu gerçekleştirecek miktarda enerjiye ihtiyacımız vardır. İhtiyacınız olacak enerjiyi, gerektiğinde ortaya çıkaracak yolu bulun.

Aşağıda sürüş ve yaşam arasında bazı benzeşimler göreceksiniz. Bir at binicisi olmasanız bile, sürüşün hayatımızın her alanında bilgi ve stratejiler elde etmek için olağanüstü bir yol olduğunu göreceksiniz.

 SÜRÜŞ ZAMANI:

  • Bir yere gitmek isterken, o noktaya bakmak ve odaklanmak gerekir.
  • Her an beklenmedik şeyler olabilir, onları yönetmek gerekir.
  • Eğer siz atı yönlendirmezseniz, o sizi yönlendirir.
  • Başarılı insanlar sürüşten ne bekledikleri konusunda kendilerini yetiştirenlerdir.
  • Ne kadar çok beceriniz olursa sürüşünüzden o kadar keyif alırsınız.
  • Ne verirseniz onu alırsınız.
  • Kendinizle ne kadar bağlantıda olursanız sürüşünüz o kadar iyi olur.
  • Hissettiğiniz duygular sürüşünüzü karakterize eden duygulardır.

Şimdi tekrar okuyun, “sürüş” kelimesini “ipleri ele almak” ile “ at” kelimesini “hayat” ile değiştirin ve ne olduğunu görün. Hayat kelimesini iş, spor,ilişikler veya istediğiniz başka bir kelime ile de değiştirebilirsiniz, nasıl işe yaradığının her zaman farkedeceksiniz.

Ben “Hayatın İplerini Ele Almak” yaklaşımını koçluklarımda kullanıyorum, sanki müşterilerim at binen birer biniciler.

Kaynakça: Choice Dergisi Volume  14 Number 4