Makaleler

21. YÜZYIL VİZYONERİ OLMANIN 12 YOLU

HAYALLERİNİZ BÜYÜK OLSUN !

 

20 sene önce, hayallerimize ulaşmakla ilgili konuşmaya ve yazmaya başladığımda, büyük bir vizyonum vardı; Düşünce sistemimizi değiştirmek ve hayallerimizle ilgili konuşmaya başlamak. Bir hayal, aklınıza herhangi bir zamanda gelen güzel bir fikir olmasının dışında, sizin için önemi olan ve tamamıyla gerçekleştirme niyetinde olduğunuz bir olgudur.

Bilindiği gibi, hayat bazen beklenmeyeni ve onunla birlikte birçok mücadeleyi karşımıza çıkarır. Ekonomiye, sağlık sorunlarına, savaşlara, eğitime ve başka birçok alana baktığımızda haklı olarak hayal kurmanın zamanı değil diyebiliriz. Birçok kişi, “hayallerimize odaklanmaktansa, etrafta olanlara odaklanmanın zamanıdır” diyecektir.

Ancak, hayallerimiz ve hayallerimizin yeni tanımı olmadan hiçbir şey değişmiyor. Yaşadığımız sıra dışı zamanlar her zamankinden daha farklı düşünüp hareket etmemizi gerektiriyor.

Sizi adım atıp bir 21.Yüzyıl Vizyoneri olmaya davet ediyorum. Bir vizyonerin büyük bir hayali vardır, onu paylaşır ve başkalarını da katılmaları için ilham verir.

dream-big

 

Aşağıdaki özelliklere sahipseniz siz de bir 21.Yüzyıl vizyonerisiniz demektir;

1. Belirsizlik konusunda rahatsınızdır. Bilirsiniz ki, yaratmak için yaratılmışsınızdır ve bunun olması için yeri ve zamanı siz belirlersiniz.

2. Olağanüstü bir inancınız vardır. Sizin için önemli olan konusunda güvenceniz ve garantiniz olmasa bile, harekete geçmekten çekinmezsiniz. Stratejinizi ve hatta bir sonraki net adımlarınızı bilmeden bile inançla yolunuza devam edersiniz.

3. Bilirsiniz ki, aydınlamanın sırrı rahatlamaktır. Rahatladığımızda egomuz (gündemi, korkuları ve şüpheleri ile beraber) uzaklaşır gider ve kendi öz varlığımızla baş başa kalırız.

4. “HİÇ” olmayı deneyimlersiniz, böylece Tanrı’nın sesini duyabilir ve/veya varlığını hissedebilirsiniz. Bu hali yaşamak için sık sık kendinize törensel ve kutsal zamanlar ayırırsınız.

5. Bilinçli olarak “bilen ve gerçek” bir derin bilgelik haline ulaşabilirsiniz. Bu konumdan düşünür/hayal eder ve kendinizi ifade edersiniz.

6. Mucizelerin kendi oluş zamanları olduğunun farkındasınızdır ve isteğiniz konusunda ısrarcı olmak yerine sürece güvenip beklersiniz.

7. Yeni düşüncelere ve yeniliklere açıksınızdır. Bilirsiniz ki, “vermek ve almak “ ile “sunmak ve elde etmek” birbirinden farklı kavramlardır. “Sunmak ve elde etmek” dengede yapılmalıdır. Gerçek yaratıcılığın ve orijinal düşüncenin ortaya çıkması için alan tanırsınız.

8. Problem çözen biri olarak yaşamaktan çok, yaratıcı bir güç olarak yaşarsınız. Hem yaratıcılığın hem de tahribatın itici güç olduğunu bilseniz bile, istemediğinizden uzaklaşmaktansa istediğinize doğru yaklaşmanın daha güçlü olduğunun farkındasınızdır.

9.  Bilinçli olarak “sessiz tanıklık” yaptığınız bir tarafınız vardır. Bu tarafınız, birçok bakış açısından ve farklı perspektiflerden bakabilir ve görebilir. Çok  geniş bir hayal gücüne ve yeni alanları keşfetmek isteğine sahip büyük bir hayalcisinizdir.

10. Hiyerarşik olmaktan çok,  paydaşsınızdır. Hayalleri ve düşünceleri paylaşmak için cesaret, netlik ve bağlılığınız vardır ve diğerlerini de buna katılmak için yetkili kılarsınız.

11. Esas amaç olan “Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek”  hayaline gönülden bağlısınızdır. Bilirsiniz ki, bir amacı olan tek bir adımla dünya değişebilir.

12. İçsel bütünlüğe ve dürüstlüğe sahipsinizdir. Kendinize ve başkalarına verdiğiniz sözleri tutmanın dışında, daha büyük bir kaynağa hizmet edersiniz; Hayatın birçok alanı için bir amacınız, misyonunuz, vizyonunuz, isteğiniz ve hayalleriniz vardır.

 

İşte  benim bir “21.Yüzyıl  Vizyoneri” olmaya dair taahhüdüm:
“Amacım; inanmak. Misyonum; başkalarının kendilerine ve hayallerine inanmalarını sağlamak. Vizyonum; dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilmek için bir “Hayal Hareketine” rehberlik etmek. İsteğim; kim olduğumuzu ve niye burada olduğumuzu hatırlamamıza yardım etmek.”

 

Sizin amacınız, misyonunuz, vizyonunuz ve isteğiniz nedir? Bir “21. Yüzyıl Vizyoneri” olarak yaşayan siz kimsiniz? Bu listeye siz başka hangi nitelikleri veya değerleri eklerdiniz?

———————————————————————————————————————————————————————–

KAYNAK : CHOICE  “The Magazine of Professional Coaching” Dergisi / Haziran 2010 Sayısı
ORJİNAL İSİM : “Dream Big – 12 ways to be a 21st Century Visionary”
YAZAN : Marcia Wieder
ÇEVİREN : Pelin ADALI – Denge Merkezi İstanbul Eğitim Koordinatörü – Profesyonel Erickson Koçu