Makaleler Öneriler

HİKAYELERİN PENCERESİNDEN

İnsan  yaşamda güzel hikayeler dinlemeyi sever.

Düşünün, sizin yakınlarda duyduğunuz ve hoşunuza giden  en güzel hikaye ne?

Umut, neşe, coşku, güven, cesaret, huzur ve mutluluk yaşatır hikayeler.  Bazen bir üzüntü duygusu olur yada acıma. Bazı hikayeler  o kadar da pozitif  duygu oluşturmazlar ama her hikaye düşündürür ve sonunda umudun ışığını bir şeklide işaret eder.

Her zaman bir ana kahraman, bazen yardımcı kahramanlar ve kimiz zaman da pek çok karakter olur. Hikayeler zorlukları barındırdıkları kadar  güzel, mutlu ve umutlu anları da barındırırlar. Hikayenin kahramanı zorlukları yaşarken; dinleyen tam olarak kahramanın destekleyicisidir. Hatta  ona fark etmediği zorluğu yada tehlikeyi fısıldamak, göremediği desteği, kolaylığı yada çözümü göstermek ister.

Bir kısmı eğitir, bir kısmı merak uyandırır, bir kısmı bir duyguyu derinlemesine fark ettirir bir kısmı bir değeri derinlemesine yaşatır, bir kısmı bir insanla güçlü empati kurmayı sağlar…

Bütün hikayelerin bir çok mesajı ve  pek çok metaforu vardır.

Nasıl bir hikaye duymak isterdiniz?

‘Hikaye’ diye düşündüğünüzde çoğunlukla hayal ürünü yada bilim kurgu olanları mı aklınıza getirirsiniz, masallar gibiyoksa gerçek yaşam hikayelerini mi? Aslında ‘masal’ aynı zamanda ‘misal’dir.

Hayal ürünü hikaye var mıdır gerçekten? O zaman birilerinin başından geçen olaylara, onların hikayelerine neden “masal gibi” yada “bu kadarı ancak filmlerde olur” diyoruz? Hiç düşündünüz mü?

Her insanın bir hikayesi var.

Aslında bir ana hikaye ve  bir de arada pek çok farklı karakteri barındıran irili ufaklı pek çok hikaye.

Sizin ana hikayeniz ne?

O hikayenin  amacı ne?

Nasıl aşamalardan geçse kahraman yaşam amacına doğru yol alır?

Diğer kahraman yada karakterler kimler? Onların tam olarak rolleri neler?

Neleri fark etseniz hikaye bir anda tam da istediğiniz yöne doğru evirilir?

Hikayenin içinde kayıp olmak, hikayeyi yazmak ve yönetmek, hikayenin en ana hikaye içinde yerini fark etmek ve belki de çok geniş bir açıdan ana hikayelerin kurgulayıcısı olmak? Sizin yaşam tercihiniz hangi yönde?Yoksa hikaye anlatmak mı?

Yaşam bir hikaye olsa sizin için nasıl bir hikaye olurdu?  Kendinizi nasıl konumlandırır ve özellikle hikayenize hangi ismi seçerdiniz?

Dr. Zerrin Başer, MCC

Denge Merkezi