Makaleler Öneriler

Loving Vincent

“Çiçeklerin açmasındaki güzelliği takdir ederdi.Hatta her gördüğü bitkide bile. Hayatla ilgili hiçbir şey onun için çok küçük veya önemsiz değildi. Her şeyi önemsemek ve sevmek isterdi.”


Van Gogh Allive sergisini gördükten sonra resimden pek anlamayan bana çok şey hissettiren bir ressam Van Gogh. Gördüğüm eserler belki de en sevdiğim ressam yaptı Van Gogh’u.
Takip etmek için çok çaba sarf etmesem de, o bana kendini takip ettirmek için o kadar çabaladı ve o kadar karşıma çıktı ki artık daha fazla direnemedim.

Karşıma çıkışlarından biri de “Loving Vincent” sinema filmi. Eşimin sinemada gitmek isteyip benim ayak sürüdüğüm bir film. Çünkü çok değişik bir çekim tekniği var ve aşırı sanat içeriyor. Bir de hoşuma gitmezse, nasıl sabredeceğim diye düşünmeden edememiştim. 

Bu süreç içerisinde film vizyondan kalktı. Hatta yaklaşık bir sene kadar da geçti. Bir akşam ne izleyelim diye düşünürken Loving Vincent aklıma geldi. Tam uygun şartlardaydık. Kaliteli bir şekilde izleyebilecek ve ev rahatlığında olacaktık. Eğer hoşuma gitmezse de koltukta rahatça uyuklayabilecektim. 

Film başladıktan sonra gerçekten çok büyük bir emekle yapıldığını fark ettim. Şimdiye kadar izlediğim diğer “normal” filmlere de, animasyonlara da benzemiyordu. Biyografileri yani yaşam hikayelerini seven ve ilham alan kişiler için ideal bir film. Çünkü Van Gogh’un hayatı gerçekten büyük bir tutku içeren sıradışı bir hayat. Ayrıca filmin hikaye kurgusu da çok akıcı. 

Filmde beni en çok düşündüren şey “farkındalık” konusu. 

Hayatımız devam ederken kim bilir ne Van Gogh’larla aynı yerde yemek yiyoruz, ne Dostoyevski’lerle aynı otobüse biniyoruz, ne Cemal Süreya’larla aynı denize bakıyoruz.  Karşılaştığımız insanların değerini tam da o biricik anlarda bilmenin çok önemli olduğunu ve o insanları bugünelere getiren hikayeleri öğrenerek ve düşünerek değer vermenin insan sevgimizi de artıracağını düşünüyorum. 

Van Gogh’un hayatının, dolayısıyla filmin bana en çok ulaşan mesajı ise bir insanın adanmışlığı ve o adanmışlığın sürdürülebilirlik üzerine olan etkisi oldu. 

Sanatsever bir grupla, üzerine sohbet edilebilecek bir zaman da ayırarak bu filmi keyifle izlemenizi tavsiye ederim.

Derleyen: Koray Baran Erdoğan

Denge Merkezi Ailesi Üyesi